неделя, 24 февруари 2013 г.

Гривна (мартеница) от мъниста на кука

     Една сравнително лесна техника за изработване на бижута от мъниста. Всеки който знае как се плете синджир бримка на кука ще се справи. С тази техника се правят и така актуалните тази година гривни змии, но сега е сезона на мартениците и затова ще се ограничим в бяло и червено.
     За изработването на такава гривна са необходими мъниста тип перли 3мм бели и червени, не много тънък конец за плетене (например №10 или №20), подходящ размер кука за плетене, игла за нанизване, закопчалка, 2бр халкички, 2бр свързващи елемента с главичка и 2бр метални шапки.
     Започва се с нанизването на мънистата на конеца според съответния дизайн. В случая се нанизват 2 бели, 1 червено, 1 бяло и 2 червени, в този ред се продължава докато наниза стане около 120см. Нанизаните мъниста остават на конеца без да се реже, защото в процеса на плетене се изразходва няколко пъти повече конец и мънистата през цялото време се избутват внимателно назад. 
     За начало е добре да се използва по-опростена схема, като тази която предлагам, за да се свикне да се следи рисунъка. При нея всички редове са еднакви, единствено трябва да се внимава бяло да е над бяло и червено над червено. 
      Плете се спираловидно като се започва с 6бр мъниста. За всяка следваща бримка куката се промушва под и в ляво от мънистото от долния ред. Така се плете докато свършат мънистата, ако по някаква причина не са достатъчни или конеца се скъса се прави възел който остава от вътрешната страна и се продължава без проблем.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vwPwZWsWO9I#t=115s   тук може да се види принципа на изработка по-добре от обяснение.
     Завършва се и се поставят металните части в двата края. Може да се направи и кръг без закопчалка, но тогава трябва да е по-дълга и след завършването внимателно с игла се свързват двата края като се следва рисунъка. При тази техника възможностите за използване на цветове и дизайни практически са безкрайни. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар