събота, 23 февруари 2013 г.

Тъкана гривна (мартеница) от мъниста

     Тъкането на мъниста е древна индианска техника за изработване на бижута. не изисква никакви специални умения и лесно биха се справили дори съвсем начинаещи. Има специални станчета за тъкане с мъниста, но за работа както в случая само с четири нишки за основа е достатъчно парче стиропор и няколко карфици.
     Какво е необходимо за направата на такава гривна: копринен конец около метър и половина за основа, мъниста тип перла 3мм бели и червени, 2бр халкички, 2бр накрайници, закопчалка и игла със здрав конец.
     Коприненият конец се разделя на четири части, завързват се от едната страна и се поставя единият накрайник. Основата се закрепва с помощта на карфици. Конеца се завързва за втората нишка от ляво на дясно и се промушва отдолу под четирите нишки, така че конеца да бъде от дясно.

     Нанизват се 3бр мъниста според избрания рисунък. Внимателно се избутват между нишките на основата и иглата минава през мънистата и над нишките на основата от дясно на ляво. Отново конеца се промушва под основата от ляво на дясно, нанизват се 3бр мъниста и т. н...
     Така се тъче до достигане на необходимата дължина. Конеца се завързва добре и се завършва. Завързват се крайчетата на основата и се поставя вторият накрайник. На края се слагат халкичките със закопчалката и готово!
       Тук използвах първият вариант. Тъй като ще изпълнява ролята на мартеница е само от бяло и червено, но когато се прави класическа гривна могат да се използват комбинации от много цветове и тогава дизайните ще са неизчерпаеми. С тази техника се правят също и малки чантички, калъфи за мобилни телефони и много други неща, въпрос на търпение и въображение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар