сряда, 9 януари 2013 г.

Вълнени терлици

или плетеният еквивалент на родопските везани терлици


     Повечето зимни празници отминаха, но най-студената част от зимата предстои. Сега е момента, през дългите зимни вечери, да се майсторят разни топли терлици, шапки, шалове и какво ли още не.
     Преди десетина години в едно гиздаво родопско село ми подариха такива терлици. Освен че са много интересни, нищо по тях не се шие или сглобява, което ги прави и много приятни за работа. Сигурно моделът е показван многократно, ето и моят вариант:

 
   1. Започва се на 2бр. В края на всеки ред се прави по една  наметка, която се  изплита  в началото на следващия ред. Плете се триъгълниче само от лицеви бримки  (жартиерна плетка) докато станат 18бр
    2. Първите 6бр и последните 6бр продължават да се плетат със същата плетка. На средните 6бр се прави някакво мотивче или плетеница.  След първите 6 и преди последните 6бр се прави наметка на всеки лицев ред. От задната страна наметката се изплита като опакова бримка. Така се плетат 18 реда (по 9 наметки от двете страни), докато станат 36бр
    3. След това се плетат само средните 6бр, като преди и след тях на всеки лицев ред се свива по 1бр. Така докато останат само 8бр.
    4. След това от двете страни на чорапени игли се изнизват по 17бр, да станат общо 42бр.  
    5. Плете се до необходимата дължина (в случая за №39 са 30 реда). Първите 4 и последните 4бр се плетат жартиерна плетка. След първите и преди последните 4бр се плете същата плетеница или мотив като от горната страна на терлика, а останалите 22бр се плетат лицева плетка.
   6. След достигане на необходимата дължина остава да се изплете само задната част. Плетат се само средните 6бр със същата плетеница, а от двете страни на всеки лицев ред се свива по 1бр, докато останат 8бр. Накрая се изплитат още 4 реда, за да се получи нещо като езиче и се завършва.
     Използвах - натурална вълна №3/2 около 70гр, обръч и чорапени игли №3,5 и една кука (ако е необходима помощ при изнизването на бримките). Ето и схемата на моята плетеница: 

х - лицева бримка
= - опакова бримка
о - наметка
Спорна работа!






    

2 коментара:

  1. Благодаря за подробните описания, засърбяха ме ръцете :-) Като се пробвам, ще ти покажа резултата!

    ОтговорИзтриване