понеделник, 27 май 2013 г.

Гривни "Шамбали" с кристали

     Ето един доста по-интересен вариант на гривната Шамбала (поне според мен). Принципа на изработка е същият, но се прави с много повече мъниста или както е в моят вариант с кристали. За такава гривна са необходими, памучен колосан шнур около 2,5 метра и 30-36 кристала (броя зависи от диаметъра на самите кристали). Шнура се разделя на три части по около 35см и една около 140см. Разликата от класическата гривна е, че в този случай основните шнурове са два. 
     Определеният брой кристалчета се нанизват по равно на двата основни шнура, като се оставят 4бр за завършването. 
    
     В началото с дългият шнур се изплитат около 2-2,5см по познатият вече начин. След това се взима десният край и се започва увиването около кристалите. Шнурът минава отгоре и от дясно наляво под първото кристалче на левият основен шнур. След това отдолу и от ляво надясно под първото кристалче на десният основен шнур. От тук нататък когато шнурът минава отгоре и от дясно наляво минава под две кристалчета, а когато минава отдолу само под първото от следващата двойка. По този начин се увива до края на кристалите. 
    Всичко се повтаря огледално и с левият край на дългият шнур. Трябва двата шнура между кристалите да образуват зигзаг. 
     Когато и двата края на дългият шнур са вече в долният край на гривната, под всички кристали се изплита същото количество възелчета както в горният край (2-2,5см). 
     От тук нататък всичко е както при обикновеният вариант на гривната. Единствената разлика е, че крайчетата са четири. Това е всичко... Успех!
     Още цветове и форми на кристалите и различна дебелина на шнура. Има и вариант с три реда, но за него някой друг път...   

2 коментара: