вторник, 16 април 2013 г.

Великденски плетени пилета

     Великденските празници наближават и е време да се майсторят разни декорации. За празничната маса, да се подари яйце по подобаващ начин или просто за настроение в дома. Аз ще започна с една идея за пиле под което да скрие шарено яйце.
     За пилето ще трябват: малко прежда, гладка и рошава в един цвят, половинлитрова бутилка от минерална вода, пинг понг топче, малко филц, две очички и панделка. Освен материалите са необходими още игли и кука за плетене според преждата, макетен нож и силиконов пистолет. Вместо да се лепят детайлите могат и да се пришият, но със силикон е по-бързо. Аз използвах останала от друго прежда. Много по-добре щеше да се получи ако бяха в по-жълт цвят и гладката прежда беше по-дебела, но... 
     Започвам с главата. За тази дебелина прежда ("Ира" 100% акрил) и кука №2 - се започва на 8 бримки нисък пълнеж в кръг. Конеца се стяга и се продължава да се плете по спирала като във всяка втора бримка се наддава по една бримка докато станат 32. Така се плете до необходимата височина. "Обува" се топчето и се плете огледално на началото (свива се всяка втора бримка) дакото се затвори напълно. 
    За телцето от пластмасовата бутилка се изрязва горната част. Плете се правоъгълник обикновена жартиерна плетка от рошавата прежда с приблизителни размери 22 на 12см. В случая на игли №4,5 правоъгълника е започнат на 25 бримки и се плете 25-26 реда. Зашива се в кръг и се затваря от горната страна. Слага се върху конуса от бутилката, подгъва се навътре около сантиметър и се залепва. От гладката прежда се изплитат шнурове съответно: 60см за опашката, 2 по 30см за крилцата и 2 по 15см за крачетата. Ако преждата е дебела е достатъчно да се направи само обикновен синджир или може да се изплете и един ред нисък пълнеж. Шнурът за опашката се сгъва на пет "листенца", а тези за крилата на три. Пришиват се в долния край и се залепват на съответните места. 
     От оранжев филц се изрязват крачета, гребен и човка и заедно с очичките се залепват към пилето. На края се завързва една панделка и пилето е готово да скрие някое яйце.
     И още една идея появила се в движение... Пилето може да се използва и да се подари шарено яйце в него. За целта трябва само от долната страна на телцето да се дооплете още 1,5-2см и да се наниже панделка в края с която да се завързва дъното за да не изпадне яйцето. 
       Надявам се идеята да се хареса и спорна работа!  

 
 
 
 
 
 
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар